zwarte met het witte hart

Arthur Japin

'De zwarte met het witte hart' is de tragische geschiedenis van de Ashantijnse prinsen Kwasi en Kwame, die in 1837 als onderpand voor de illegale slavenhandel als 'geschenk' aan koning Willem I werden aangeboden.

De zwarte prinsjes werden opgevoed in een kostschool in Delft en verbleven af en toe aan het Nederlandse Hof waar ze nauwe banden onderhielden met prinses Anna Paulowna en haar dochter Sophie.
Van prinses Sophie is ook het citaat: Zwart, wit, zwart, wit,’ lacht ze. ‘De buitenkant is nog uit Afrika en binnenin zit Holland al, waarmee de titel wordt verklaard.

Een treffende titel overigens, die in je hoofd blijft rondzingen en die het verhaal vol tegenstellingen kernachtig samenvat. Tevens een titel die actueel is in het licht van de huidige multiculturele samenleving.

Met beide prinsen loopt het uiteindelijk niet goed af, Kwame Poku pleegt in Afrika zelfmoord, Kwasi Boachi slijt zijn laatste dagen op een koffieplantage in Java. Voor een Ashantijnse koningszoon is dat een bitter lot.

Arthur Japin heeft de absurde geschiedenis van de twee prinsen tot leven geroepen aan de hand van historische gegevens. Hij heeft daarmee non-fictie en fictie verweven tot een bijzondere roman met een veelzeggende titel. Een titel die in mijn Leesmuseum thuishoort.
                         Uitgegeven bij de Arbeiderspers.