MATHILDE

Leïla Slimani

'De eerste keer dat Mathilde de boerderij bezocht, dacht ze: het is te ver weg.
Zo begint de trilogie ‘Het land van de anderen’ van Leïla Slimani. De drie boeken zijn gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis, het verhaal over de twintig jarige Mathilde die de knappe Marokkaanse officier Amine Belhaj ontmoet. Ze worden verliefd, trouwen spoedig en verhuizen van de Elzas naar Marokko. 

In Marokko gaan ze wonen in de boerderij uit de beginzin. Door die zin wordt al meteen duidelijk dat het leven op de afgelegen boerderij zwaar zal zijn. Mathilde moet keihard werken op onvruchtbare grond, is omgeven door armoede en ze is ver van het vertrouwde thuisland. Voor Amine betekent zijn huwelijk met een Française onbegrip en vijandschap bij familie en vrienden, hij voelt zich een dissident in eigen land.

Slimani, De Frans-Marokkaanse schrijfster (1981) is in Frankrijk een gelauwerd auteur en iemand die geen blad voor de mond neemt in de media. Onafhankelijkheid is voor haar een belangrijk thema: de onafhankelijkheid van het land Marokko van Frankrijk en de pogingen van de vrouw zich van het juk van de man te bevrijden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47