HEILBOT OP DE MAAN

David Vann

'Na de begrafenis vatte mijn oom Jim het idee op mijn nieuwe vader te worden'. Met deze schrijnende zin begint David Vann zijn boek 'Heilbot op de maan', bestaande uit een vijftal verhalen die het oorspronkelijke verhaal ‘Heilbot op de maan’ omlijsten.
In de verhalen speelt het thema, de zelfmoord van de vader van David Vann, Jim, die op 15 maart 1980 een kogel door zijn hoofd schoot, een rol. De manisch-depressieve Jim – ex-visser en tandarts – was negenendertig jaar oud, David was dertien. Vann blijft deze gebeurtenis in zijn romans en verhalen zoals in ‘Legende van een zelfmoord’ en ‘Caribou Island’ herhalen en herkauwen. In het voorwoord van 'Heilbot op maan' gaat hij dieper in op het waarom.

Vann schrijft in ‘Heibot op maan’ krachtig en genadeloos over de dolende Jim, vader van twee kinderen, gescheiden en op zoek is naar verlossing. Het wapen waarmee hij zelfmoord wil plegen is het pistool dat hij altijd in zijn buurt heeft. Begrip en de juiste hulp vindt Jim nergens. Verlossing uiteindelijk wel. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47