HET VERHAAL VAN WILLIAM

Elisabeth Strout

Ik wil graag iets vertellen over mijn eerste echtgenoot: William.

Zo begint het boek ‘Het verhaal van William’, geschreven door Elizabeth Strout. De verteller, de ik-persoon, is Lucy Barton bekend uit het eerste boek van Strout ‘Ik heet Lucy Barton’. Lucy en William zijn lang geleden gescheiden, ze zijn altijd goede vrienden gebleven.

Nu William bijna zeventig jaar is, belandt hij in een crisis, extensionele vragen dienen zich aan. In nood vraagt hij zijn eerste vrouw Lucy, inmiddels een succesvol schrijfster, hem te helpen om een weg te vinden uit de crisis. Met enige reserve stemt ze in.

Ademloos las ik  ‘Het verhaal van William’, dat niet alleen over William gaat maar weldegelijk ook over Lucy. Ik verloor me in het verhaal van de twee ex- geliefden op zoek naar hun roots. Soms moest ik even stoppen om op adem te komen en om de hoofdpijn te laten zakken die was ontstaan. Die onderhuidse spanning zit bij Strout in de detailleerde beschrijvingen en niet, zoals je zou verwachten, in de plot. Buiten adem sloeg ik het boek dicht, ik las een prachtig boek.
Het omslag van de Nederlandse uitgave toont een half geopende lade gevuld met oude foto’s. Zeer toepasselijk.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47