HET VOORVAL

Annie Ernaux

Ik las eerst haar boek ‘de Schaamte’, het beviel me zo goed dat ik ook ‘het Voorval’ kocht. Beide novellen zijn in 2021 opnieuw uitgegeven, in beide schrijft Annie Ernaux openhartig over haar jeugd en jong volwassen leven.

Indrukwekkend in ‘het Voorval’ is dat alle gedachten en daden in het licht staan van die ene gebeurtenis, het feit dat ze iets in zich draagt dat verwijderd moet worden. De hoofdpersoon, de ik, is zo gefocust op dit feit dat de rest van haar leven als dochter en student zinloos lijken.

Het is 1963 en het duurde tot 1975 voor dat abortus in Frankrijk gelegaliseerd is. Ze moet daarom op zoek naar een ‘engeltjesmaker’, iemand die een illegale abortus uitvoert. Uiteindelijk vind ze die. 

Ernaux beschrijft de ervaringen rond de illegale abortus zo inlevend en meedogenloos dat ik het er benauwd van kreeg. Als geen ander laat ze de noodzaak voelen om ook nu nog in Nederland het recht van vrouwen op abortus te bewaken.

In het nawoord schrijft Marja Pruis dat ‘Het voorval’ een schokkend boek is, niet ‘groot’ en toch met de zwaarte van een baksteen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47