REIS ZONDER TERUGKEER

David Diop

Het eerste boek van David Diop ‘Meer dan een broer’ vond ik van grote klasse. Zijn tweede boek ‘Reis zonder terugkeer’ kocht ik dan ook meteen na verschijning. Ik hoopte dat het net zo’n voltreffer zou zijn. Die hoop is niet helemaal bewaarheid. Het verhaal gaat weliswaar over een bijzondere man in een bijzondere wereld maar het mist de sprankeling van ‘Meer dan een broer’.

‘Reis zonder terugkeer’ begint met een mysterieze eerste zin: 'Michel Adanson keek toe hoe hij voor de ogen van zijn dochter stierf'. De stervende is in 1750, de tijd van de Verlichting, als jonge wetenschapper, naar Senegal (het land van Diop zelf opgroeide) gegaan om de exotische planten- en dierenwereld te onderzoeken.
Tijdens zijn reis ontmoet hij een jonge zwarte vrouw, de genezeres Maram, die net als hij de geheimen van de natuur onderzoekt. Slechts een kort moment beleeft Adanson de liefde en het geluk met haar, lang genoeg om de rest van zijn leven zin te geven. Hij legt de geschiedenis van deze liefde vast in cahiers, die hij na zijn dood aan zijn dochter Aglaë in Frankrijk nalaat.

Het is dankzij haar dat de cahiers zijn gevonden en geopenbaard. Aglaë, de verwaarloosde dochter in het thuisland, eert haar vader met publicatie. Gelukkig maar, het is zeer de moite waard.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47