KIJK ONS DANSEN

Leïla Slimani
Mathilde stond voor het raam en keek naar de tuin.

De beginzin van het tweede deel van van het familieverhaal van Leïla Slimani. Door de ogen van haar grootmoeder Mathilde en haar dochter Aïcha leren we een familiehistorie kennen, die verweven is met de geschiedenis van de voormalige Franse kolonie Marokko. 

In het eerste boek ‘Mathilde’, lezen we hoe haar grootmoeder, een vrouw uit de Elzas, trouwt met een Marokkaanse man, hem volgt naar zijn vaderland en zich daar, in de plattelandsmaatschappij, staande houdt.
In het tweede boek ‘Kijk ons dansen’ draait het om Mathildes dochter, Aïcha, die medicijnen studeert in Straatsburg en afstand neemt van het traditionele milieu waarin zij is opgevoed. Ze trouwt na haar studie met de ambtenaar Mehdi en vestigt zich in Rabat.
Het boek eindigt met de geboorte van hun dochter. In het derde deel zal ik dit meisje ongetwijfeld beter leren kennen, ik verheug me erop.

Slimani heeft mij met beide boeken zeer veel leesplezier gegeven. Prachtig zoals ze schrijft over de Marokkaanse natuur en de schoonheid van het platteland. Ze schuwt daarbij ook niet om het keurslijf van tradities, de ondergeschiktheid van vrouwen, de hypocrisie en de corruptheid te beschrijven. Een feest om te lezen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47