HET FEEST

Elisabeth Day

De titel ‘Het feest’ van het boek van Elisabeth Day is veelbelovend. Martin en zijn vrouw Lucy gaan naar het extravagante feest dat wordt gegeven voor de 40ste verjaardag van Ben Fitzmaurice, de harts- en studievriend van Martin. Een feestelijk vooruitzicht, dacht ik zo.

Ben komt uit een aristocratische familie, Martin uit een arbeidersgezin. Dit klassenverschil is voor Martin altijd voelbaar geweest. Hij heeft door zijn verliefdheid op Ben en zijn grote trouw aan hem niet in de gaten dat hij door hem gebruikt wordt. Hij verdraagt de minachtig met de jaren steeds minder. Tijdens het feest escaleert hun gesprek, wordt de kloof tussen de Britse klassen duidelijk en eindigt de vriendschap dramatisch.

De roman begint in de verhoorkamer van een politiebureau, waar Martin zijn verhaal doet over de gebeurtenissen op de avond van het feest. Martins geschiedenis wordt afgewisseld met hoofdstukken uit het dagboek van zijn vrouw Lucy. 
De vraag ‘wat is er nu eigenlijk gebeurd’ blijft tot nagenoeg het einde boven het verhaal zweven.

Knap zoals Day de personages typeert en ze wisselend aan het woord laat. Ze heeft daarmee een spannend boek over een complexe vriendschap geschreven met een sfeervol en passend omslag.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47