DE DAG DAT IK MIJN NAAM VERANDERDE

Bibi Dumon Tak

Bibi Dumon Tak schetst met hoofdpersoon Anna een liefdevol en emotioneel portret van haar jongere zusje Lize, een eerbetoon aan het zusje, dat vanaf de geboorte doof is, nu zeer ernstig ziek is en ook nog verwikkeld is in een echtscheidingsprocedure. 

Dit liefdevolle portret van Lize staat in contrast met het verhaal vol afschuw en haat voor de ex-man van Lize. De man die na Lize’s dood de twee kinderen opeist en al het contact verbiedt met Anna en hun grootmoeder. Anna noemt de man niet bij zijn naam maar gebruikt steeds een andere scheldkanonnade.

Het is een verdrietig en persoonlijk gevecht dat Dumon Tak met haar ex-zwager aangaat. Ze belicht het vraagstuk aanvankelijk star en eenzijdig, ruimte voor een andere visie dan de hare is er niet.
Uiteindelijk is de hoofdpersoon in staat haar eigen rol onder ogen te zien en meer empathie te voelen voor de ex. Het verhaal wint dan aan zeggingskracht en wordt dragelijker. 

‘De dag dat ik mijn naam veranderde’ is ondanks de fictieve namen een autobiografisch boek geworden, de aanduiding ‘roman’ ontbreekt dan ook op het omslag.

Bibi Dumon Tak is de auteur van vele kinderboeken. Ze won gouden en zilveren griffels voor boeken over haar favoriete onderwerp: dieren.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47