DE JAREN

Virginia Woolf

De Engelse familie Pargiter staat In ‘De jaren’ centraal. In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Delia Pargiter. Ze zit aan het sterfbed van haar moeder, het is 1880. In de volgende tien hoofdstukken beschrijft Virginia Woolf in langere en kortere fragmenten hoe het Delia en haar vele familieleden vergaat, eindigend in de jaren dertig van de vorige eeuw bij de sympathieke Eleanor Partiger tijdens een familiediner.

Elk hoofdstuk maakt een kleine sprong in de tijd voorwaarts en laat tegen de achtergrond van een veranderende maatschappij met o.a. vrouwenemancipatie, de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van het fascisme, drie generaties van de Partiger familie aan het woord.
Ieder hoofdstuk wordt ingeleid door een schitterende beschrijving van het weer. Ik ken geen enkele auteur, die de vele uitingsvormen en kleuren van de regen zo lyrisch weet te beschrijven als Woolf.

Dankzij de Schwob-campagne, bedoeld om onterecht vergeten boeken weer onder de aandacht te brengen, is nu ‘De jaren’ uit 1937 in het Nederlands uitgebracht.  

Wat was fijn dat ik het beroemde boek vol gedachten, observaties en overpeinzingen, gelardeerd met een vleugje humor, kon lezen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47