HET GEHEIME LEVEN VAN KLEUREN

Kassia St. Clair

Het witte omslag is bezaaid met vijf en zeventig gekleurde stippen. Over elk van die kleuren schrijft Kassia St Clair in ‘Het geheime leven van kleuren’ een korte anekdote, een klein verhaal. Het boek was een openbaring voor me, ik had geen idee dat er zoveel te vertellen was over kleur.

Zo vertelt ze dat de vrolijke kleur geel in de negentiende eeuw bekend stond voor zonde en schande. Oscar Wilde werd in 1895 in Londen gearresteerd met een geel boek onder zijn arm.
Het felbegeerde karmijnrood ontstond eeuwen geleden door het pletten van een klein insect, de cochenille waarmee een helderrood sap vrij kwam. 

Ik las met veel plezier de soms schokkende verhalen die schuil gaan achter de kleuren met poëtische namen als omber, guttegom, mauve of celadon. Ik bewonder Kassia St Clair omdat ze zoveel weet over hun achtergrond en ik besef dat kijken naar kleuren daardoor nooit meer hetzelfde zal zijn.  Waarom een uniform vaak blauw is en de mantel van de maagd Maria sinds de Middeleeuwen in ultramarijn is afgebeeld? Kassia St Clair vertelt het smakelijk.

Een eigenzinnig boek dat inmiddels is opgevolgd door 'De gouden draad', net zo'n prachtig en informatief boek. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47