CELLOJAREN

J. Bernlef

De verhalenbundel van Bernlef bestaat uit twee gedeelten, deel 1 is getiteld ‘Het begin van tranen’ en deel twee ‘Cellojaren’. Ik ben het meest gecharmeerd van de verhalen uit deel 2, de tien korte verhalen waarin Bernlef de verhouding tussen bekende kunstenaars en hun model beschrijft.

Ik las hier met veel plezier over Bonnard met zijn nooit ouder wordende vrouw Marthe, Lucian Freud met zijn vol slanke muze Sue Tilley en over de Vlaming Rik Wouters met zijn Nel, de vrouw die op al zijn schilderijen staat. In de museumzaal Ssst is een schilderij van haar afgebeeld.

De zwart wit foto van de naakte Marthe op het omslag is gemaakt door Pierre Bonnard in 1900. Het zachte vrouwenlichaam steekt naakt af tegen de donkere achtergrond.

Bernlef was een veelzijdig auteur. Niet alleen heeft hij romans, verhalen en gedichten geschreven, zijn bibliografie vermeldt ook toneelstukken en essays over uiteenlopende onderwerpen (jazz, literatuur, schilderkunst, fotografie). 

Bernlef is vele keren gelauwerd, onder meer met de Constantijn Huygensprijs, de AKO Literatuurprijs en de P.C. Hooftprijs.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47