DIJK

H.M. van de Brink

Dijk is de naam, Karl Dijk.
Zo leerde de hoofdpersoon, de ik-figuur uit het boek van H.M. van de Brink, zijn collega Karl Dijk in 1961 kennen. Veertig jaren werken ze daarna samen bij de Dienst van het IJkwezen in Amsterdam en al die jaren blijft Karl Dijk voor zijn collega’s een onverzettelijke en onveranderlijke man, die zich slecht laat kennen.

‘Dijk’ gaat kort gezegd over die twee mannen en over het keuren van weegschalen, over de verdwijnende middenstand in Noord- Holland, over veertig jaar werken bij één dienst en over de originele kilo die in een kluis in Parijs bewaard en bewaakt wordt.

Zo'n boek verdient dan ook een omslag dat de ouderwetse degelijkheid van weleer oproept, dat past bij de stiptheid van de werkzaamheden van de twee ijk-mannen en dat net zo krachtig is als de naam van Karl Dijk.

De grafisch ontwerpster Tessa van der Waals is daar uitstekend in geslaagd. Het papieren omslag oogt alsof het van bruin karton is. De titel DIJK staat er dwars en fors in kapitalen op en voor- en achterkant van het omslag hebben een scherpe hoek van 90° waardoor het boek als een blok aanvoelt.
Het rode schutblad nodigt je dan na al deze vormelijkheid uit, het verhaal lekker te gaan lezen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47