EN WE NOEMEN HEM

Marjolijn van Heemskerk

Een blauwe sterrenhemel bedekt royaal de voor- en achterkant van het handzame boek. Zijn het de sterren van het genoemde Planetarium uit Franeker?

Het boek ‘En we noemen hem’ bevat twee verhalen die zijn samengesmeed tot één geheel en is de zoektocht van de hoofdpersoon Marjolijn naar de geschiedenis van haar oom Frans. Hij is door de bomaanslag op een collaborateur in 1946 een held in de familie is geworden.

Marjolijn zoekt naar het echte verhaal van deze ‘bommenneef’ om erachter te komen of ze zijn naam aan haar toekomstige zoon kan geven. Naarmate het verhaal vordert tellen de weken in de hoofdstuktitels af terwijl de complicaties bij haar zwangerschap en haar zoektocht toenemen.

De oom en de baby krijgen al lezend steeds meer contour maar of ze zijn naam aan haar zoontje geeft, blijft onbenoemd. Van Heemskerk draagt het boek op aan Eyse, de naam van het Planetarium Eise Eisinga. Een hint?

Het boek draagt het motto: -In talking about the past we lie with every breath we draw-, uit het boek ‘So long, see you tomorrow’ van William Maxwell.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47