SLAGSCHADUW

David van Reybrouck

Ik maakte kennis met David Van Reybrouck in het TV programma ‘Zomergasten’. “Ik hou van kijken, misschien nog wel meer dan van schrijven” zei hij in dat programma. 
Schrijven kan David Van Reybrouck in ieder geval. En kijken? Mogelijk komen beide eigenschappen samen in ‘Slagschaduw’, zijn romandebuut uit 2007 dat inmiddels vele malen herdrukt is.

Hij noemt het zijn dierbaarste boek, zijn succesrijkste boek is ontegenzeggelijk ‘Congo, een geschiedenis’, een geschiedeniswerk  waarmee hij de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenisprijs won. Op de voet gevolgd door 'Revolusi', het boek dat eind 2020 verscheen.

‘Slagschaduw’ is een roman waarin de journalist Rik in Brussel op zoek gaat naar het levensverhaal van Gabrielle Petit. Zij wordt in 1916, drieëntwintig jaar oud en wegens spionage gefusilleerd door de Duitsers.

Maar meer nog gaat het boek over Riks eigen geschiedenis over zijn verloren liefde Claire en zijn tedere vriendschap met zijn vriend Lode die zo onverwachts is omgekomen.

Vol melancholie beschrijft Van Reybouck als historicus én romancier Brussel, de stad waar hij uiteindelijk troost vindt bij de oudere Michelle.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47