DE EEUW VAN GISÈLE

Annet Mooij

Een paar jaar geleden bezocht ik het grachtenpand aan de Herengracht 401 in Amsterdam en maakte kennis met het werk en het leven van Gisèle d’Ailly-Van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), de hoofdbewoner van het huis. Het instituut Castrum Peregrini, in hetzelfde pand gehuisvest, bleef toen nog wat onduidelijk voor mij. Na lezing van de biografie en ik gebiologeerd door het turbulente leven in dit huis.

Gisèle is als het vierde kind van een Nederlandse vader en een Oostenrijkse barones in Den Haag geboren. Ze leidt een beschermd leven en groeit op in Amsterdam, op het adellijke kasteel van de familie in Oostenrijk en op diverse katholieke meisjes kostscholen in de Verenigde Staten. 

In september 1939 ontmoet Gisèle de Duitse dichter Wolfgang Frommel. Frommel is onder de indruk van de Duitse dichter Stefan George en streeft erna zich net als Stefan George door een select groepje mannen te laten vereren. Met de etage die Gisèle in 1940 aan de Herengracht huurt, verschaft ze Frommel en diens vriend Percy Gothein hiervoor het gewenste onderdak. Later in de oorlog geeft ze de mannen gelegenheid in het grachtenpand onder te duiken.

Vrouwen, ook Gisèle, nemen niet deel aan de mystieke sessies. Gisèle betaalt de huur, voorziet de groep van eten maar van haar deelname aan de club Castrum Perigrini is geen sprake geweest. Ze sterft in haar huis op ruim honderdjarige leeftijd.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47