ADRES ONBEKEND

Katherine Kressmann Taylor 

Het verhaal over de teloorgang van een vriendschap tussen twee Joodse vrienden. 

De wegen van de twee Duitse vrienden, samen eigenaar zijn van een kunsthandel in Californië, scheiden zich in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw. Als Martin Schulse in 1932 met zijn gezin terugkeert naar Duitsland blijft zijn vriend Max Eisenstein in Californië achter. Ze spreken af elkaar te schrijven.

Tegen de achtergrond van het opkomende naziregime sturen de mannen elkaar tussen 1932 en maart 1934 een reeks brieven De correspondentie begint altijd hoopvol met bijvoorbeeld de zin 'Terug in Duitsland! Ben ik even jaloers op je!

Tijdens de briefwisseling wordt duidelijk dat hun hechte vriendschap niet opgewassen is tegen de invloed van het nationaal socialisme in Duitsland. De brieven uit Californie worden op een zeker moment niet meer beantwoord en komen retour met een stempel 'Adres onbekend'. De lezer weer dan wat er verloren is.

Kressmann Taylor (1903-1996) verstaat de kunst om met weinig woorden de teloorgang van een vriendschap te beschrijven. Het verhaal is uitgebracht als novelle, is inmiddels in ruim twintig talen vertaald en uitgegroeid tot een klassieker.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47