De Hills

Matias Faldbakken

De dieren strekken hun hals uit alsof ze reikhalzend uitkijken naar wat er komen gaat. Vanaf de rechterrand van de omslag kijken ze naar de viervoeter aan de linkerzijde en naar .......?
Het omslag van het boek ‘De Hills’ van Matias Faldbakken vind ik mooi vormgegeven: een beige ondergrond met gestrekte dierenkoppen in felle kleuren en een subtiele belettering: een lust voor het oog. En dat, terwijl het boek helemaal niet over dieren gaat. Er komen diverse ‘vreemde vogels’ in voor maar echte dieren, nee.

De dieren waarvan de hals en de kop in detail te zien zijn, zijn getekend door de kunstenares Jenny Keith uit Canada. Opmerkelijke keuze want de auteur van het boek komt uit Noorwegen en op de Noorse uitgave van het boek siert een kleine boom de voorkant. 

De verteller van het boek is de kelner van het café-restaurant De Hills. Het café is al 150 jaar oud en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. De kelner oogt even archaïsch als de caféinrichting. Hij weet als geen ander wie de gasten zijn, wat hun gebruiken zijn en bovenal: wat ze willen eten en drinken.

Zijn routine wordt verstoord wanneer er een jonge vrouw aan de vaste gastentafel aanschuift. Deze verandering is voor de kelner hoogst ongemakkelijk. Wie is zij is en waar komt zij vandaan? Het zijn niet de ‘vreemde vogels’ die hem verstoren, het is de raadselachtige jonge vrouw die de zaak op zijn kop zet.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47