De dood van Jezus

J.M. Coetzee

"Jezus, hij is het, Juda".

Twee onbekenden staan te kijken naar een voetbalwedstrijdje tussen kinderen. Ze praten over het voetbalspel, de jongen David scoort moeiteloos een doelpunt.

Zo begint het derde deel van de trilogie over David, de weesjongen die elke week voetbalt met zijn vriendjes, dol is op dansen en verslingerd is geraakt aan het boek 'Don Quichot'. Wie was deze jongen, waar komt hij oorspronkelijk vandaag en waarom was hij zo anders dan de andere kinderen?

Tot ieders ontsteltenis wordt David op een dag ziek, ernstig ziek. Er kan geen diagnose worden gegeven omdat de ziekte onbekend is. Na een kort ziekbed overlijdt hij, tien jaar oud. 
Wie is deze jongen eigenlijk, die het leven probeert te begrijpen door middel van nummers, sterren, dans en voetbal? En wie zijn zijn ouders zonder hem?

Coetzee toont dat het leven van deze bijzondere jongen een zoektocht vol raadselen is waarbij de vragen van meer waarde zijn dan de antwoorden.
In de drie boeken: 'De kinderjaren van Jezus', De schooldagen van Jezus' en in dit derde deel verwijst de auteur indirect en direct naar het filosofisch gedachtegoed van de Klassieken en naar het Oude Testament.

Zonder alle verwijzingen te begrijpen hielden de boeken me tot het einde in haar greep met het slotstuk van zijn Jezustrilogie als hoogtepunt. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47