Skip to main content

IK GA LEVEN

Lale Gül.

‘Was ik maar met de stroom meegegaan, dan was me dit niet overkomen’. Een uitspraak van de hoofdpersoon als begin van het boek ‘Ik ga leven’.
Ze is niet met stroom meegegaan, de hoofdpersoon, integendeel. Lale Gül is zelf aan het woord, ze is de ik uit het autobiografische ‘Ik ga leven’. Zij heeft zich verzet tegen de strenge huisregels en dat komt haar duur te staan. Ze verliest daarmee veiligheid maar wint vrijheid.

Het boek biedt een verbluffend eerlijke inkijk in de belevingswereld van Lale Gül. Ze schrijft in haar debuut over het leven in het strenge, islamitisch milieu, zonder muziek, sieraden of make-up. Ze mag niet op schoolreisjes, werkweek of vakanties gaan zonder mannelijk familielid. Haar woede om al deze beperkingen spat van de bladzijden. Haar paginalange felle meningsuitingen wisselt ze af met giftige dialogen met gezinsleden over regels en afspraken. Deze stijl bemoeilijkt het doorlezen, zeker als ze met archaïsche woorden strooit en ingewikkelde zinsconstructies gebruikt. Alsof ze wil laten zien dat ze niet dom is, dat ze een studie Nederlands aan de UvA volgt.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47