AFHANKELIJKHEID

Tove Ditlevsen

Na ‘Kindertijd’ en ‘Jeugd’ is ‘Afhankelijkheid’ het derde en laatste deel van een serie memoires van de Deense schrijfster Tove Ditlevsen. In 2020 verschijnen de boeken voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Tove Ditlevsen (1917- 1976) heeft een turbulent leven geleid. Ze had het liefste een autonoom en ongebonden leven willen leiden, maar de ongelukkige keuzes die ze maakt, zorgen ervoor dat ze steeds afhankelijker wordt.
Ze trouwt vier keer, krijgt drie kinderen en heeft twee abortussen, ze is verslaafd aan drugs en bouwt ondanks dat een uiterst succesvolle literaire carrière op. 

In ‘Afhankelijkheid’ kijkt de auteur terug op haar huwelijken en echtscheidingen uit deel één en twee. Ze ontrafelt meedogenloos haar eigen afhankelijkheid van mannen, van kindermeisjes en van harddrugs. Uiteindelijk weegt ze nog dertig kilo en wordt ze in een afkickkliniek opgenomen.

Boeiend en beangstigend om te lezen hoe ze zichzelf ten gronde richt. Tove Ditlevsen zal nooit meer helemaal de oude worden. In 1976 pleegt ze zelfmoord. Ik geef haar als vrouw en schrijfster roem en eer.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47