NEMESIS

PHILIP ROTH

Ik ben u tegen Covid 19 ingeënt. Lang geleden ben ik ook ingeënt tegen Difterie, Pokken, Kinkhoest, Tetanus en Polio. Voor 1950 bestond er nog geen vaccin tegen polio, ik heb dus geluk gehad want het blijkt een nare ziekte te zijn waaraan je kunt sterven, lees ik in de roman van Philip Roth.

In het boek ‘Nemisis’ breekt in de snikhete zomer van 1944 in Newark, New Jersey, een polio-epidemie uit. In de Joodse wijk worden jonge mensen van de sportvereniging waar Bucky Cantor leraar is, ernstig ziek. Er vallen zelfs doden. Een vaccin is er niet, vluchten naar het platteland kan een uitweg bieden. Bucky Cantor doet dat. Terwijl hij geniet van de gezonde buitenlucht, sterven in Newark een aantal van zijn leerlingen. Hij besluit terug te gaan, zijn geweten speelt op. Het is echter al te laat. De polio heeft hem al bereikt, ontvluchten kan niet meer.

Nemesis is de naam van de Griekse godin die hoogmoed wreekt. Voor Bucky is polio de toorn van een god die onschuldige kinderen straft. Na afloop van de epidemie voelt hij zich verantwoordelijk voor het feit dat hij zijn leerlingen niet heeft kunnen beschermen. Bucky, zelf zwaar invalide, blijft verbitterd achter in zelfverkozen eenzaamheid.

Er zijn tragedies die ons overkomen en er zijn tragedies waar we zelf voor kiezen. Bucky leeft met beide. Indrukwkkend.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47