MEER DAN EEN BROER

David Diop

De omslag van het boek oogde donker, de auteur kende ik niet, pas toen ik doorhad dat de Franse auteur David Diop niet de eerste de beste was kocht ik het boek ‘Meer dan een broer’ (‘Frère d’âme’) als nog.
Ademloos en met rode oortjes las ik zijn roman waarin de Senegalese soldaat Alfa samen met zijn vriend Mademba aan de zijde van het Franse leger in de Eerste Wereldoorlog vecht. Mademba raakt dodelijk gewond en hij smeekt Alfa hem uit zijn lijden te verlossen. Alfa weigert dit en wordt na de dood van zijn vriend verteerd door wroeging met onverkwikkelijke gevolgen.

David Diop schreef gruwelijk en schitterend tegelijk over de waanzin van de Eerste Wereldoorlog waarin de Afrikaanse soldaten als oorlogsmachines werden behandeld.
De wrede daden die Diop beschrijft staan in schril contrast met zijn poëtische taalgebruik. Zijn stijl is bedrieglijk van eenvoud, de woorden dragen de zwaarte van de gebeurtenissen en maken ze toch licht.

Terecht dat de auteur met dit boek de Man Booker Prize 2021 heeft gewonnen. Diop bewijst dat een briljant boek niet dik hoeft te zijn.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47