MUNGO

Douglas Stuart

De nieuwe roman van Douglas Stuart ‘Mungo’ doet denken aan zijn debuut uit 2020 ‘Shuggie Bain’. ‘Mungo’ is ook gesitueerd in Glasgow en de 15-jarige hoofdpersoon uit de titel heeft veel gemeen met Shuggie. Dat was ook de reden waarom ik het boek kocht, ik hoopte op nog zo’n fantastische leeservaring als bij Shuggie Bain. En die hoop is uitgekomen.

Stuart imponeert ook nu met de beschrijving van het rauwe straatleven van de Glasgowse arbeiderswijken waarin Mungo met zijn intelligente zusje en zijn oudere broer Hamisch opgroeit. Hamisch zwaait hardhandig de scepter over zijn broertje, terwijl Mungo wars is van geweld en iedere macho mentaliteit mist. Bovendien is hij stiekem verliefd geworden op James, een katholieke jongen die duiven houdt.
Hamisch en zijn alcoholische moeder doen er alles aan om van Mungo een echte man te maken, een vent zoals zij gewend zijn in hun buurt in Glasgow.

De combinatie van extreem geweld en de subtiele liefdeservaringen maken van ‘Mungo’ een literair hoogstandje, een adembenemend boek ook in de letterlijke betekenis van het woord.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47