Katia lisant

Balthus

Zijn naam voluit is graaf Balthasar Kłossowski de Rola. Ik ken hem als Balthus, de kunstschilder. Onder dit pseudoniem maakte hij furore met schilderijen van jonge vrouwen/meisjes en katten. 
Het schilderij ‘Katia lisant’ (1968-1976) toont zo'n jonge vrouw zittend in een fauteuil in een sober ingerichte kamer. Ze leest.

Welk boek ze leest is niet goed te zien, de titelpagina is blanco. Het boek is helder geel van kleur en vangt veel licht. Het is bijna het stralende middelpunt van het schilderij (een goede positie voor een boek) maar welk boek leest ze eigenlijk?

Katia kijkt er met een schuin oog in terwijl haar gezicht naar de toeschouwer is gewend. Haar pose met de blote benen en opgeschorte rok is opmerkelijk.
Is de inhoud van het boek opwindend en d
raagt het boek daarom geen titel? Ik kan me niet voorstellen dat ze een thriller leest, daarvoor is haar blik te schalks.

 

 

Comte Balthasar Kłossowski de Rola werd in Parijs in 1908 geboren. Zijn ouders waren kunstenaars van Pools-Duitse afkomst. Balthus woonde en werkte tot zijn dood in 2001 vooral in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Hij exposeerde zijn werk in vele toonaangevende musea waaronder het MOMA in New York.