Lytton Strachey

Vanessa Bell

Een portret van Lytton Strachey, vriend van de kunstenares en net als zij zelf, lid van de Boomsbury Groep, de kunstenaarskring waarvan ook Vanessa’s zusje Virginia Woolf deel uitmaakte.
Het zonovergoten portret - zelfs diens bril is geel - van de lezende Lytton Strachey, lijkt wel een liefdesverklaring.

Vanessa (1879-1961) toont met dit werk duidelijk dat ze niets moest hebben van de ‘gebruikelijke Engelse zoetsappigheid', die ze veel om zich heen zag.
Karakter, daar ging Bells interesse naar uit, ook al was het met een vleugje spot zoals bij het portret van de beminnelijke essayist, criticus en biograaf Lytton Strachey (hieronder met Virginia Woolf op de foto).

Lytton Strachey and Virgi 007

Hij was homoseksueel net als Duncan Grant met wie Vanessa later, tijdens haar huwelijk met Clive Bell, een affaire had en met wie ze een dochter kreeg.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog ontvluchtte het gezelschap de stad Londen en vestigde zich in Sussex, Charston Farmhouse. Hier was het buitenleven vredig en het plein-air schilderen voor Vanessa aangenaam.

Vanessa wist nooit uit de schaduw te komen van haar zusje Virginia, de beroemde schrijfster of uit de schaduw van haar echtgenoot Clive Bell, de kunstcriticus.
Toch is zij het, die een belangrijke bijdrage leverde aan de emancipatoire strijd door het schilderen van krachtig portretten van vrouwen en homoseksuelen zoals die van Lytton Strachey.