Het lievelingsboek

Gwen John

De vrouw zit met aandacht te lezen, ze heeft haar boek beschermd met een zakdoek of servet. Waarschijnlijk omdat ze zojuist een boterham heeft gegeten en haar lievelingsboek niet wil vuil maken. Naast haar op tafel staat het lege bord.
Dit verstilde tafereel stamt uit 1920, is klein van formaat ( 26x21 cm) en in sobere tinten geschilderd. Ik kende de vrouwelijke schilder niet tot dat ik in ‘het Grote Kunstboek’ op bladzijde 278 haar schilderij tegenkwam. Ik was aangenaam verrast door dit mooie portret. De naam van de kunstenaar is Gwen John.
Gwen John werd in 1876 in Wales geboren en studeerde aan de kunstacademie in Londen bij o.a. Whisler en in Parijs. Ze vestigde zich in 1904 definitief in de Franse hoofdstad. Zij werd daar o.a. model voor de beeldhouwer August Rodin en was gedurende de volgende 10 jaren zijn minnares. Haar eigen werk leed onder deze wat eenzijdige liefdesrelatie met het gevolg dat ze zich uiteindelijk uit Parijs terugtrok. Ze stierf in afzondering in het Franse Dieppe in 1939. Voor haar eigen werk bestaande uit hoofdzakelijke vrouwen portretten in klein formaat is inmiddels gelukkig een toenemende belangstelling ontstaan.
Het schilderij bevindt zich in een particuliere collectie.