lezend op het strand van Wijk aan Zee.

Harrie Kuijten

Harrie Kuijten (1883-1952) schilderde graag portretten en strandlevens. Het lezende meisje op het strand in Wijk aan Zee is hiervan een treffend voorbeeld. Dit doek heeft hij in 1915 geschilderd en bevindt zich in de collectie van wijlen Jaap Hemelrijk, oud rector van het Murmellius gymnasium in Alkmaar en verwoed kunstverzamelaar. Beide mannen waren goed bevriend , zij kenden elkaar van de kring kunstliefhebbers in Bergen, begin 1900.

Harrie Kuijten wordt wel gerekend tot een van de schilders van de Bergense School. Is dat wel correct, want het werk van Kuijten is kleurrijk, levendig en persoonlijk van onderwerp en past daarmee niet echt in deze stroming.
Dat de schilders waaronder Kuijten, rondom Bergen en Schoorl elkaar in die tijd beïnvloed hebben, is echter evident.

Kuijten was een reislustig man, hij verbleef en schilderde op zeer uiteenlopende plekken in Nederland. Totdat hij zich in 1936 vestigde zich in het kustdorp Groet, eerst in het atelier van beeldhouwer John Rädecker, later in de atelierboerderij van de glazenier Joep Nicolas. Hier heeft hij gewoond en gewerkt tot aan zijn dood in 1952.  Zijn werk bevindt zich o.a. in Museum Kranenburgh te Bergen.