WANDA REIJSEL

Liefde tussen 5 en 7

Liefhebben tussen vijf en zeven roept associaties op aan de liefde bedrijven in de ochtenduren, als de zon opkomt. Maar wordt dat hier ook bedoeld? De titel luidt immers niet: ‘de liefde tussen 5 en 7’.
Nee, de huidige titel suggereert veel meer dat het onderwerp –liefde- ter tafel komt, als een agendapunt dat wordt besproken tussen 17.00 en 19.00 uur.
De titel intrigeert, dwingt je als het ware het boek te gaan lezen. Missie geslaagd, zal de uitgever denken.
Liza Wolf , journaliste van beroep, ontdekt op een broeierige zomerdag dat haar man er al jaren een tweede leven met vrouw en dochters op na houdt in Boston, de stad waar hij een week per maand als topchirurg verblijft. In de twee uur vóór zijn thuiskomst in Amsterdam, zint Liza op wraak. Zittend in de koelte van het aquarium van de dierentuin bij haar om de hoek, overdenkt ze haar leven. In een innerlijke monoloog laat ze de opties van wraak tot het overspel negeren, de revue passeren. Tussen 5 en 7 in de namiddag zoekt ze een antwoord op de vraag: wat ga ik doen.
Reisel vertelt haar verhaal in 22 korte hoofdstukken kalm en helder als het water waarin de vissen traag zwemmen.
Ik was gefascineerd door de gedachten van Liza na een dergelijk heftige ontdekking als overspel. Geboeid las ik hoe ze om 19.00 uur, als het aquarium haar deuren sluit, tot een besluit komt. Zou ik hetzelfde doen?
Uitgegeven bij AtlasContact.