De regen voor hij valt

Jonathan Coe

 
Gill ontfermt zich over de nalatenschap van haar tante Rosemond. Rosemond heeft vlak voor haar overlijden vier cassettebandjes ingesproken die bestemd zijn voor een vrijwel onbekende erfgename, een meisje (of vrouw) met de naam Imogen. Alleen als Gill er niet in slaagt om de mysterieuze Imogen op te sporen, mag ze zelf de bandjes afluisteren.

Ondanks alle verwoede pogingen vindt Gill Imogen niet. Als Gill daarop zelf de tapes beluistert hoort ze hoe Rosamond aan de hand van twintig oude foto's haar herinneringen aan hun familie en het verzwegen geheim voor de onbekende Imogen op band inspreekt. De weerslag van deze luistersessie vormt het hart van de roman en is aangrijpend.

de regen voor hij valt

Jonathan Coe schrijft meeslepend. De vorm die hij voor 'De regen voor hij valt' heeft gekozen vind ik origineel en zeer passend voor een dergelijk indringend familieverhaal. Het geeft mij als lezer enige afstand van  de emotionele gebeurtenissen en dat is ervaar ik als plezierig. 

De titel is de letterlijke vertaling uit het Engels en heeft ook in het Nederlands een magische klank. De dreiging verwijst naar het moment waarop rampspoed in aantocht is. 

De omslag van het de eerste druk van het boek is één van de oude foto's waarover Rosamund vertelt.

'De regen voor hij valt ' is vertaald door Cecilia Tabak en uitgegeven bij Querido