TOT ZIENS TOT MORGEN

William Maxwell

Wat een prachtig omslag is dit schilderij van Ben Schonzeit uit 1985, getiteld The Red Barn. In felle kleuren, een helblauwe hemel, gifgroen gras en een felrood huis. Vanwege dit omslag zou ik het boek al kopen. Wat een geluk dat het verhaal van Maxwell ook zo schiterend is.

William Maxwell (1908-2000) vertelt in zijn boek over de vriendschap van twee boerenjongens John en Cletus in het agrarische stadje Lincoln.
Er onstaat een verwijdering tussen de twee als blijkt dat de vader van Cletus een afschuwelijke moord begaan heeft. Ze spreken daarna nooit meer met elkaar.

John verzuimt ook bij een latere ontmoeting met Cletus om hem zijn medeleven te tonen en hem te vragen wat de reden van de moord kan zijn. Dit verzuim bezorgt hem een schaamtegevoel en spijt in de rest van zijn leven.
De vraag, wat er precies is gebeurd bij de familie van Cletus blijft hem achtervolgen. Heeft hij wat over het hoofd gezien?

In het oeuvre van Maxwell spelen het agrarische boerenland en het stadje Lincoln in de Amerikaanse staat Illinois steeds een belangrijk rol evenals de dood van zijn moeder als hij tien jaar oud is. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47