ERFGOED Miguel Bonnefoy

Erfgoed’ is een familieverhaal, dat zich gedurende een eeuw op twee continenten afspeelt. Het verhaal over de familieleden Losonier bestrijkt de jaren 1873, als de stamvader, een wijnboer uit de Elzas, vanuit Frankrijk naar Chili emigreert tot en met 1973, wanneer zijn achterkleinzoon Ilario Da definitief terugreist naar Frankrijk, berooid en beroofd.
Stuk voor stuk worden de levens van deze Franse immigranten  geraakt door de grote historische gebeurtenissen: de Eerste- en Tweede Wereldoorlog en de terreur van de dictatuur van Augusto Pinochet. Met grote verliezen als gevolg.
Meesterlijk hoe Bonnefoy dit veelomvattende verhaal bondig en treffend beschrijft. Hij weet maat te houden en dat waardeer ik bijzonder, het levert een mooi kijkje op in de geschiedenis van de machthebbers in Chili. 

Als het aan het omslag had gelegen was ik het boek niet gaan lezen. Ik vind dat de afbeelding, hoe kleurrijk ook, geen recht doet aan de kwaliteit van de vertelling. De papegaai en het vliegtuig zijn passend gekozen maar subtiel kan ik omslag en belettering niet noemen. De Franse versie ‘Héritage’ spreekt me meer aan.

Gelukkig kwam ik het boek tegen op de longlist van de Europese Literatuurprijs. De vertaalster van dit boek, Liesbeth van Nes, is een van de twaalf genomineerde vertalers. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47