WAAR GEZONGEN WORDT

Shula Tas

Een piano overgroeid met planten op een strak witte achtergrond, even dacht ik dat de piano een enveloppe tas voorstelde, de achternaam van de auteur, ook prominent op het omslag, zette me waarschijnlijk op dat spoor.
Het is het verhaal van Shula Tas, ze is tevens de verteller. Zij heeft haar conservatorium opleiding onlangs afgerond maar de lust om te zingen is haar vergaan. Wat hiervan de oorzaak is wordt duidelijk als ze haar zolder opruimt en in twintig dozen haar familiegeschiedenis aantreft. Ze vindt verhalen over de oorlog, het Joods zijn, haar zingende grootmoeder en het gemis van omgekomen familieleden.

Shula Tas schetst in dit oprechte en indringende verhaal hoe zij al opruimend haar familiegeschiedenis leert kennen en tegelijkertijd zich probeert te bevrijden van de schuld en schaamte van deze geschiedenis.

‘Waar gezongen wordt’ is qua uiterlijk een klein verhaal, het boek heeft slechts 140 bladzijden die ook nog veel witregels vertonen maar het is groot in de manier waarop Tas haar zoektocht naar haar stem en haar muziek beschrijft.
Daarbij vindt ze troost bij de woorden van haar vader, de psychiater: “waar gezongen wordt, is leven”. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47