WAT IS KUNST

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout heeft in al eerder bewezen een meester te zijn in het toegankelijk maken van kunst voor kinderen en volwassenen als ik. Met zijn ‘Wat is kunst’ voegt hij nog een pareltje aan dat oeuvre toe. In het boek gaat hij in gesprek met een fictief meisje over de vraag wat kunst nu is en over zijn antwoord voor haar ‘Kunst is alles wat je doet om niet dood te gaan van verveling’.
Om dit aan te tonen laat Van Lieshout in het boek een scala aan kunstwerken de revue passeren, variërend in materiaal en tijd, van een schilderij van Mondriaan tot aardewerk uit het vroege Egypte. Of van Christo en Velázquez tot de vloermozaïek uit de 4de eeuw in Sicilië.
Geestig en verhelderend schrijft hij over de verschillen tussen kunst en cultuur en tussen kunst en kitsch (“Kitsch is iets dat overdreven zijn best doet om mooi gevonden te worden”)
“Kennis”, zegt hij “ zorgt dat je geest dingen begrijpt, kunst zorgt dat je geest verruimt.” Met die kennis heeft hij mij weer weten te bekoren. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47