MARIA MAGDALENA LEEST

Ambrosius Benson ( 1495-1550)

Net als de schilder Ambrosius Benson heeft Jan van Scorel in 1588 een paneel van Maria Magdalena met zalfpot geschilderd, inmiddels een kroonjuweel in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Op het schilderij van Benson heeft Maria Magdalena de bewuste zalfpot op haar schoot met zalf waarmee zij de voeten van Jezus zou hebben verzorgd.
Benson schilderde haar als rijk geklede courtisane, een verwijzing naar haar vermeende verleden als prostituee. Het boek dat zij leest zal een getijdeboek zijn, in die tijd een kostbaar boek geënt op de bijbel en verlucht met miniaturen. In haar kleding is de invloed van de Italiaanse schilderkunst zichtbaar.

Ambrosius Benson maakte nog drie soortgelijkende schilderijen van een Maria Magdalena lezend naast een zalfpot. De composities zijn steeds hetzelfde, alle drie zijn de vrouwen rijk en voornaam in Vlaamse stijl gekleed. Zijn schilderijen zijn in het Groeningemuseum te Brugge te zien.