LIZZY LEZEND

Otto van Rees (1884 - 1957)

Vrijdenker en kunstschilder Otto van Rees groeide op in een intellectueel socialistisch milieu. Zijn vader Jacob van Rees was maatschappelijk zeer geëngageerd, hij stichtte in 1899 in Blaricum de Idealistische Kolonie van de Internationale Broederschap. Deze kolonie werd het ouderlijk huis van Otto, een plek waar vrijdenkers en kunstenaars elkaar regelmatig ontmoetten.

Otto kreeg zijn eerste schilderlessen van Jan Toorop en Herman Heijenbrock. Al gauw ontwikkelde hij een eigen stijl en maakte hij zich los van de traditionele kunstopvattingen. In de zomer van 1904 vertrok hij naar Parijs waar hij onderdak vond in het ateliercomplex Bateau-Lavoir, waar ook Pablo Picasso en Georges Braque werkten. Onder hun invloed heeft hij in 1909 dit schilderij ‘Lizzy lezend’ in de kubische stijl geschilderd.

Hij werkte en leefde op vele plekken in Europa. Zo pendelde hij samen met zijn echtgenote Adya Dutilh graag en gemakkelijk tussen Zurich, Parijs, Deurne, Ascona en Utrecht heen en weer. Hij sterft in 1957 in Utrecht bij een verkeersongeval.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47