Eleonora van Aquitanië


Eleonora ( 1124-1204) stamde af van de dynastie van de hertogen van Aquitanië, opvolgers van de Karolingische koningen van Aquitanië en heersers over het grootste hertogdom op Franse bodem.

Ze huwde met de Franse troonopvolger Lodewijk, die kort na het huwelijk werd gekroond. Voor de Franse kroon was het huwelijk een kans om de lenen opnieuw nauwer aan zich te binden. De ontbinding van het huwelijk wordt beschouwd als een van de meest gevolgrijke echtscheidingen in de geschiedenis, omdat ze een ontwikkeling in gang zette die leidde tot een meer dan 300 jaren durend conflict tussen het koninkrijk Engeland en Frankrijk (Honderdjarige Oorlog).

Na de ontbinding van haar huwelijk met de Franse koning trouwde Eleonora met de jonge Hendrik Plantagenet, de hertog van Anjou en Normandië, die op dat moment Engelse troonpretendent was. Twee jaar later werden Hendrik en Eleonora tot Engelse monarchen gekroond.
In navolging van haar voorouders maakte Eleonore haar hof tot een voornaam centrum van literaire activiteit. Onder haar invloed begon zich in de 12de eeuw de verhouding tussen mannen en vrouwen te wijzigen.

Eleonore was inmiddels de belangrijkste culturele en politieke sleutelfiguur van de 12de eeuw. Als geen ander heeft zij haar stempel op de gebeurtenissen van haar tijd gedrukt.
Na haar overlijden is er een praalgraf in de abdijkerk van Fontevraud opgericht van haar samen met Hendrik II, de hertog van Anjou en Normandie. Ze is veelzeggend afgebeeld met een boek.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47