LEZENDE VROUW IN DE ZON

Henry van de Velde

Henry van de Velde maakte deze tekening in 1892. De vrouw heet Jeanne Briat. Ze zit in de zon te lezen in een ruimvallende jurk en met een hoed op haar hoofd. Het is een van de laatste pastels die Van de Velde maakte voordat hij de overstap naar de architectuur maakte.

Henry van de Velde ( Antwerpen 1863-Zurisch 1957) was een Belgische schilder, ontwerper en architect. Samen met Victor Horta gold Van de Velde als een der belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau.
Tot 1892 hield Van de Velde zich bezig met de schilderkunst, na die datum richt hij zich op de architectuur. Hij kreeeg vele opdrachten in Duitsland, Nederland en Belgie en hij doceerde bouwkunst en toegepaste kunsten aan de Universiteit van Gent . Voor die stad ontwerpt hij de universiteitsbibliotheek ‘de Boekentoren’ en was hij betrokken bij de bouw van het Universitair Ziekenhuis Gent.