Sir John Lavery

Meisje in een rode jurk lezend bij het zwembad

De combinatie van de kleuren rood en blauw in dit schilderij is werkelijk schitterend. Rood voor de dame, blauw voor het zwembad. Het meisje of liever jonge vrouw neemt twee stoelen in bezit en ze leest. In wat voor boek ze leest is slecht te zien, het wit van de bladzijden valt weg tegen het grijs van de rand. Wat er in het water gebeurt, interesseert haar niet, ze is verdiept in het verhaal. Het schilderij straalt en sprankelt, alles op het schilderij oogt vredig, zonnig en ongecompliceerd. Een schilderij dat doet verlangen naar de lichtheid van de zomer en naar eindeloos lezen.

Lavery schilderde graag actieve vrouwen: op een paard, aan het tennissen, lezend of in een roeiboot. De vrouwen zijn steeds gekleed in romantisch ogende jurken en veelal met hoed, de dracht van die tijd. Ik vind het meisje in de rode jurk daarop een uitzondering, zij oogt modern en tijdloos.
John Lavery (1856 - 1941) was een Iers kunstschilder, vooral bekend om zijn estheticistische portretten zoals dit portret uit 1887. In 1911 trad hij als 'associate' toe tot de Royal Academy en in 1913 werd hij tot ridder geslagen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47