LA POLONAISE Tamara de Lempicka

Lempicka maakte deze zeefdruk in 1933, de tijd van de Art Deco.
De Poolse vrouw draagt een bloemrijke sluier en is devoot afgebeeld met haar ogen ten hemel geslagen. Ze doet me aan Maria denken, het boek kan de bijbel zijn.
De in Polen geboren Tamara Gorska trouwt op achttien jarige leeftijd met Tadeusz Lempick in Sint-Petersburg. Zij gebruikt als kunstenaar zijn achternaam en voegt er het lidwoord De aan toe.

De Russische revolutie drijft het echtpaar naar Parijs waar Tamara zich geheel toelegt op de kunsten. Haar eerste succes krijgt ze met haar deelname aan de internationale Parijse Exposition des Arts Decoratifs et Industriels Modernes in 1925. Binnen korte tijd groeit ze uit tot een van de meest gewilde kunstenaars van haar tijd. Haar werken combineren een koele zakelijkheid met zinnelijke zwoelheid.
De Lempicka leeft in Parijs een uitbundig leven, ze heeft diverse spraakmakende affaires met mannen en vrouwen, ze geeft society feesten en schuwt de verdovende middelen niet.

In de Tweede Wereldoorlog verhuist ze naar de Verenigde Staten, de belangstelling voor haar werk neemt af en de verkoop stagneert. Nadat in de jaren 1950/1960 de poster zijn intrede doet, blijkt haar werk bijzonder geschikt te zijn voor dit goedkope medium en wordt haar werk weer populair.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47