IK LEES

Karl Schmidt-Rotluff

Karl Schmidt-Rotluff (1884-1976) beelde op dit schilderij de Duitse dichteres Else Lasker af. Else behoorde net als Karl Schmidt-Rotluff bij de kring van kunstenaars die elkaar in Dresden begin 1900 ontmoetten en die de kunstenaarsgroep 'Die Brücke' oprichtten. Samen met de kunstenaars van 'Der Blaue Reiter' vormen zij de kern van het Duitse expressionisme.

De kleurrijke, abstracte beelden van het expressionisme spreken me aan, ik houd van de manier waarop kleur gebruikt wordt om gevoelens uit te drukken. Het getoonde schilderij 'Ik lees' van Schmidt-Rotluff is hiervan een prachtig voorbeeld. Met aandacht leest Else haar gedichten in het blauwe boek. De emoties zien we tijdens het lezen bij haar ontstaan, het boek blijft onaangetast in koel blauw.

Karl Schmidt Rotluff is in Rotluff bij Chemnitz in 1884 geboren. In de Tweede Wereld oorlog behoorde zijn werk en dat van zijn collega's Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde tot de Entartete Kunst oftewel kunst die volgens Hitler niet bijdroeg aan de vooruitgang van de Duitse cultuur. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47