FOON

Marente de Moor

Een geluid alsof ‘God met de meubels schuift’, alsof een straaljager door de geluidsbarrière breekt. En nog is dit geen goede omschrijving van het geluid dat hard en afschuwelijk door de Russische bossen klinkt. Om dit geluid draait het in de roman van Marente de Moor. Een raadselachtige titel ‘Foon’ voor een raadselachtig geluid.

Het verhaal van De Moor speelt zich af in een verlaten dorpje in het westen van Rusland. Hier wonen en leven de vertelster Nadja en haar dementerende echtgenoot Lev in primitieve omstandigheden. 

Nadia vraagt zich terugblikkend op haar leven af wat er na al die jaren van hun onderzoeken diep in de Russische wouden is overgebleven. En waar is de ooit zo heftige liefde tussen Lev en haar? 
In deze desolate en treurige omgeving krimpt alles en iedereen, alleen het geluid blijft over.

De Moor, slaviste, lijkt met deze vierde roman te willen zeggen dat onnavolgbare gebeurtenissen nu eenmaal bij het leven horen. 

Marente de Moor heeft acht jaren in Rusland gewerkt en gewoond. Ze weet als geen ander de sfeer van oude Russische verhalen en sprookjes op te roepen, een wereld waarin raadsels en mysteriën helemaal niet eng zijn. Ik houd wel van die wereld met de Russische sprookjes, de volksverhalen, sagen en legenden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47