ONTELBARE ENKELVOUDEN

Froukje Pitstra

Anne Zernike (1887-1972) begint in 1911 als ze net is afgestudeerd, als predikante in het Doopsgezinde kerkje in Bovenknijpe, een dorpje tegen Heerenveen aan. Ze is dan de eerste Nederlandse vrouwelijke predikant van Nederland.

Er was bij de Friese plattelandsbevolking weerstand tegen het feit dat zij een ongetrouwde vrouwelijke predikante was. Anne was daarbij geheelonthouder en niet blij met de kroeg naast de pastorie.

Een lichtpuntje in het saaie Friese Bovenknipe was haar ontmoeting en latere huwelijk met de schilder Jan Mankes. Hij sterft echter vroeg aan tuberculose in 1920. Anne Mankes-Zernike is dan 33 jaar en moeder van tweejarig zoontje Beint.

In 1921 wordt Anne voorgangster van de net in Rotterdam opgerichte afdeling van de Nederlandse Protestanten Bond. Zij brengt de bond tot grote bloei. Ze schrijft vele artikelen en boeken en staat al gauw bekend als een zeer uitgesproken, radicaal vrijzinnige, links-moderne predikante en theologe; te vrijzinnig voor veel doopsgezinden en remonstranten en soms zelfs te links-modern voor de vrijzinnigen en de Nederlandse Protestanten Bond. 
Op het omslag van het boek staat het schilderij van Jan Mankes waarop Anne zit te lezen (1916).

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47