LIEG MET MIJ

Philippe Besson

De toepasselijke titel ‘Lieg met mij’ heeft betrekking op de geheimhouding van hun liefdesleven, de oorspronkelijke titel luidt ’Arrete avec ton mensonges’ en geeft beter de ongelijke verhouding aan in de romance tussen de twee zeventienjarige jongens tijdens hun middelbare school in de Franse stad Auxerre.

Philippe, de slimste van de twee, vertrekt na zijn eindexamen naar de universiteit terwijl Thomas in Auxerre blijft wonen. Thomas is voorbestemd om op de boerderij van zijn vader te gaan werken, tegen wil en dank. De twee verliezen elkaar uit het oog. Ruim twintig jaar later ontmoet Philippe bij toeval de zoon van Thomas en wordt hij herinnerd aan hun geheime ontmoetingen en aan het belang van hun homosexuele ervaringen.
Hij hoort dat het leven van Thomas, in tegenstelling tot het zijne, weinig florissant is verlopen en dat het dramatisch is geëindigd.

Het oeuvre van Besson is steeds melancholisch van toon, de liefde overwint niet, er blijft in zijn boeken veel ongezegd en niet uitgesproken. Als lezer kun je veel zelf invullen, iets waar ik erg van houd.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47