VERDWIJNENDE AARDE

Julia Phillips

 
Wat een vreemde titel. De roman met zo’n titel lijkt eerder een boek over het klimaat te zijn dan over de bewoners van het Russische schiereiland Kamtsjatka. Wat is hier aan de hand, wat verdwijnt er en welk verhaal over verdwijning gaat Julia Philips vertellen?

Al gauw blijkt de titel betrekking te hebben op de verdwijning van twee jonge meisjes, zusjes, op een zomerse dag in de hoofdstad van het schiereiland Kamtsjatka. Een Russische schiereiland waar ik nog nooit van had gehoord.
In ruim tien hoofdstukken, die de namen dragen van de maanden van het jaar, vertelt Philips verhalen, die bijna zelfstandig gelezen kunnen worden. In elk van de hoofdstukken staat een vrouwelijk personage centraal. Wat de personages in deze verhalen verbindt met de verdwijning van de zusjes is niet zozeer het verdriet om de vermiste meisjes maar veel meer de angst dát het om een ontvoering gaat en dat het nog eens kan gebeuren. Vrouwen en meisjes worden daardoor aangespoord binnenhuis te blijven. 

Aan het einde van het boek vloeien de verhalen ineen en ontstaat een caleidoscopisch beeld van een samenleving die op het eerste gezicht onbekend en exotisch is, maar bij nadere beschouwing opmerkelijk herkenbaar. Het verhaal lijkt zich ver weg af te spelen maar het is oh zo dichtbij.

oh kijk nou, wat mooi...

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47