WERELDEN UIT ELKAAR

Julia Franck

Julia Franck vertelt nuchter over het leven van het meisje Julia tegen de achtergrond van de Duitse geschiedenis vanaf 1970. 
Julia groeit op in volstrekt chaotische omstandigheden, haar vader kent ze niet en haar moeder is niet in staat om goed voor haar en voor haar tweelingzusje te zorgen. Zij voelt zich het kind dat nooit gewenst is, niet gezien wordt en vol schuldgevoel en schaamte de chaos en de verwaarlozing verbergt.
Ze vluchten als zij acht jaar is naar het vrije West-Duistsland waar moeder en dochters zeven maanden in een opvangkamp verblijven.
Als dertien jarige verlaat Julia het ouderlijk huis en gaat naar West-Berlijn, alleen. Al die jaren heeft ze een dagboek bijgehouden waarin ze verslag doet van haar leven in de werelden waarin ze terecht kwam: Oost-Berlijn en de angst voor de geheime dienst de Stasi, de uitputting in het vluchtelingenkamp Berlin-Marienfelde en vervolgens de pesterijen op school op het platteland in Noord-Duitsland omdat ze een Ossi is. 

Julia Franck schreef tien jaren na ‘de Middagvrouw’ weer een indrukwekkend boek, een verhaal zonder vals sentiment of wrok. Een verhaal dat staat.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47