PRCHTIGE WERELD, WAAR BEN JE

Sally Rooney

Alice en Eileen zijn al vanaf hun studietijd hartsvriendinnen. Inmiddels wonen en werken ze ver van elkaar, Eileen in Dublin als redactie assistent van een literair tijdschrift, Alice aan de verlaten Ierse kust als auteur van twee goed ontvangen romans. Zij zijn naast hun drukke werkleven verwikkeld in een onduidelijke liefdesrelatie.
De twee vriendinnen schrijven elkaar lange mails over hun moeizame liefdesleven, over de boeken die ze lezen, over de vraag wat schoonheid is en andere kwesties die deze twee intelligente dertigers bezighouden. Met veel plezier las ik de mails, ze zijn eigentijds, onderzoekend en intelligent.

Maar hoe groots en meeslepend hun opvattingen over mensheid en wereld in de correspondentie ook zijn, in hun dagelijks leven houden Alice en Eileen zich vooral bezig met hun eigen ingewikkelde liefdesleven. Het toont hoe groot de tegenstelling is tussen denken en doen, aantrekken en afstoten. Hoofd en hart staan bij de dames niet in contact.

‘Prachtige wereld, waar ben je’ is een kloek boek, fraai uitgegeven zowel qua binnen-als buitenwerk. Ik herken uit het eerdere boek van Rooney ‘Normale mensen’, de zoektocht naar liefde en het onvermogen zich eraan over te geven.

Het verhaal van de twee vriendinnen kent niet echt een plot. De titel is het antwoord op het leven van de twee jonge mensen die noch elkaar noch zelfzelf begrijpen. Rooney schrijft over haar generatiegenoten en daarmee over zichzelf. En dat doet ze weer uitstekend.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47