EEN WARE HELD

M. M. Driessen

Tegen de achtergrond van de wreedheden in de Eerste Wereldoorlog vertelt Driessen het verhaal van de twee broers uit Tirol, Beppo en de jongere Luigi. Zij bevinden zich onder de mannen die gestraft zullen gaan worden, de slag is verloren. Deze keer zal iedere viérde man de dood vinden en niet zoals gebruikelijk is, iedere tiende man.

Terwijl ze zitten te koukleumen en het harder gaat sneeuwen zitten ze te wachten op het vliegtuig van de Generaal die de leiding heeft over de executie.
Beppo probeert wanhopig de kansen van zijn broer en hemzelf te berekenen, zodat hij weet waar ze moeten gaan staan om de executie te voorkomen. Ten minste één van hen moet overleven om terug te keren naar de familie!

Martin Michael Driessen beschrijft de gelatenheid onder de soldaten in detail. Het gekibbel om het laatste blikje sardines, de gehoorzaamheid en schrik met de executie voor ogen en de vraag hoe ze zich moeten opstellen om te overleven.

Hoe loopt dit af en wie mag zich de held noemen, een ware held zoals de titel van het boek luidt? Is het Luigi die in paniek voor dood neervalt of Beppo die zoveel moeite doet om zijn broer en zichzelf zo gunstig mogelijk op te stellen?
Indringend vertelt Driessen een scène uit de Eerste Wereldoorlog die ik niet snel zal vergeten. 

Een groots klein verhaal.
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47