Paula Modersohn-Becker

Gillian Perry

Oh wat is het jammer dat zo'n bijzondere vrouw al op 31-jarige leeftijd sterft. Het is 1917 en de geboorte van haar eesrte kind overleeft ze niet. Haar dochtertje en haar werk leeft voort.

Paula Modersohn-Becker leefde intensief, haar rol in de kunstenaarskolonie in het Noord-Duitse stadje Worpswede waar zij met echtgenoot Otto Modersohn leefde, was van groot belang.

Rusteloos als ze was, reisde Paula viermaal vanuit Worpswede naar Parijs, waar ze langere tijd verbleef en waar ze o.a. aan de École des Beaux-Arts studeerde. Ze leerde daar de kunstenaars van de avant-garde kennen.

Zoals het vaker bij vrouwen in die tijd ging, werd ze  heen en weer geslingerd tussen het huwelijksleven in het veendorp Worpswede en de internationale kunstwereld van Parijs.

Ze ontwikkelde een eigen, expressionistische stijl die mij zeer bekoort. Zonder elk sentiment schilderde zij kinderen, het boerenleven en haar (zelf)portretten. Sober, kleurrijk en excentriek en van grote schoonheid.

Tijdens het nazi-regime is haar werk tot Entartete Kunst verklaard, veel is toen vernietigd. Tegenwoordig wordt haar werk alom geroemd vanwege de vooruitstrevendheid en de eigen taal.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47