Kunst als levensdoel

Charlotte van Pallandt & Maarten Jager

In het boek ‘Charlotte van Pallandt, kunst als levensdoel’ geeft Maarten Jager een inkijkje in het leven en werk van barones van Pallandt. 
Maarten Jager vertelt aanstekelijk waarom het voor een adellijk meisje als Charlotte ( 1898-1997) niet gebruikelijk was om kunstenaar te worden. Charlotte trouwt weliswaar volgens de regels maar vier jaar later wordt het huwelijk met de diplomaat Joachim Adolph graaf van Rechteren Limburg, al ontbonden.

Charlotte vertrekt naar Parijs waar zij zich vastberaden toelegt op de schilder- en beeldhouwkunst. Zij krijgt les van en raakt geïnspireerd door diverse Franse belangrijke schilders en beeldhouwers.

In 1939 keert Charlotte van Pallandt op 41-jarige leeftijd vanuit Parijs definitief terug naar Nederland, naar Amsterdam.

Op de omslag van het boek staat Charlotte in de deuropening van haar atelier in 1956, gefotografeerd door Louise van der Veen. Ze staat er fier en krachtig, het zijn dezelfde kenmerken die gelden voor haar werk, haar leven en haar denkbeelden. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47